Svátky začínají již Škaredou středou, pro tento den je typickým jídlem bramborák nebo bramborové placky a aby byly škaredé, tak je dříve vždy trochu potrhali.K bramborovým jídlům se dokonale hodí suchá vína se svěží kyselinou a příjemnou mineralitou.
My doporučujeme Sauvignon 2020 nebo Muškát žlutý 2020.
Na Zelený čtvrtek se vařilo z jarní zeleně a luštěnin. Pekly se preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám.
K tomuto menu se perfektně hodí elegantní Sylvánské zelené 2020.
Na Velký pátek se obvykle držel půst. Pro koho byl ale půst nepřekonatelný, mohl si k jídlu dát rybu. K ní doporučujeme z naší nabídky Ryzlink vlašský 2019 nebo Ryzlinky rýnský 2019, bílá suchá vína, minerální vlašák z ikonické viniční tratě Ořechová hora s tóny hrozinek nebo vyrovnaný rýňák s tóny sušených meruněk a pikantní kyselinou.
Historie hovoří o tom, že na Bílou sobotu se již lidé pořádně najedli. Hlavním jídlem byla velikonoční nádivka.
K velikonoční nádivce se výborně hodí Veltlínské zelené 2020 a to především díky svému projevu. Toto víno skvěle doplní bohatou texturu nádivky a díky příjemné kyselině bude pořád působit svěže.
Božím hodem velikonočním svátky vrcholily. Z kuchyně se začaly linout vůně buchet, mazanců a masa. Na Velikonoce se připravovalo maso všeho druhu.
Drůbeží lze perfektně párovat s bílými víny, která dokonale doplní hebkou chuť masa. Ani milovníci červených vín nezůstávají opomenuti. Ke kůzlečímu, skopovému nebo vepřovému masu lze párovat červená vína. Výborně se bude hodit Frankovka s vůní ovoce a dřeva, v chuti rybíz, angrešt a maliny. Pokud upřednostníte červené víno s vyšší tříslovinou, pak je vhodnou volbou Cabernet Sauvignon s nasládlou vůní přezrálého lesního ovoce , v chuti s tóny borůvek, malin a vanilky.
K Velikonočnímu pondělí patří pokrmy z vajíček, ke kterým se víno obecně složitě kombinuje. Jediné víno, které se s tím dokáže poprat je šumivé. Již na snídani můžete překvapit svou drahou polovičku třeba míchanými vajíčky na másle s kapary a parmezánem doplněné skleničkou extra suchého sektu z odrůdy Ryzlink vlašský 2018 s tóny citrusového ovoce, který byl vyroben francouzskou metodou. Tento sekt se skvěle hodí i jako aperitiv.